autor
Magda

Moja ulubiona metoda depilacji: przepisy na pastę cukrową

Pasta cukrowa to moja ulubiona metoda depilacji. Robię ją samodzielnie w domu i przechowuję w lodówce. Do jej przygotowania wystarczy zwykły cukier, cytryna i woda. Jak przygotować pastę cukrową i dla kogo jest przeznaczona? Jak powstaje pasta cukrowa z wodą i bez wody? Oto mój przepis.

Dla kogo pasta cukrowa?

Depilacja dla większości kobiet to przykry obowiązek ‒ nawet jeżeli nie boli, skutkuje podrażnieniem, zapaleniem mieszków włosowych, wrastaniem włosków lub swędzeniem (albo wszystkim naraz). Jeżeli nie służy Wam depilacja maszynką i depilatorem, a krem i wosk Was uczulają, wypróbujcie depilację pastą cukrową. Ta metoda depilacji pochodzi z Bliskiego Wschodu i z tego powodu bywa nazywana depilacją arabską.

Pasta cukrowa dla alergików i wegan

Pasta cukrowa to świetne rozwiązanie dla alergików, którzy nie mogą korzystać z kremów, pianek i wosku ze względu na ich silnie chemiczny skład. Tymczasem pasta do depilacji składa się wyłącznie z cukru, wody i soku z cytryny, dlatego mogą z niej korzystać nawet weganie. Oczywiście nie musicie być alergikami lub weganami, żeby używać pasty cukrowej ‒ z pewnością każda z Was doceni jej łatwość przygotowania i naturalny skład (pasta cukrowa jest wolna od substancji chemicznych i zapachowych oraz sztucznych konserwantów).

Jak przygotować pastę cukrową?

Pasta cukrowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ale ten proces wymaga cierpliwości. Można ją stosować zarówno na zimno, jak i na gorąco. Początki mogą być trudne, ale nie zniechęcajcie się ‒ metodą prób i błędów w końcu uzyskacie idealną dla Was pastę cukrową. Proporcje składników podanych w przepisach są orientacyjne ‒ ustalicie je, gdy wsłuchacie się w indywidualne potrzeby Waszej skóry.

Pasta cukrowa z wodą ‒ przepis

Składniki:

  • 2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny.

Sposób przygotowania: do garnka wlewam wodę, a gdy się zagotuje, dodaję sok z cytryny i cukier. Mieszam, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotuję na małym ogniu, aby masa cukrowa nie przykleiła się do dna garnka (garnki z grubym dnem ułatwią sprawę) przez około 35-45 minut. Co jakiś czas mieszam. Gdy zawartość garnka uzyska kolor bursztynu, a odrobina wyjęta na łyżeczkę szybko zastygnie, pasta jest gotowa. Wtedy przelewam ją do chłodnej miski. Podczas zabiegu wyjmuję trochę pasty, ugniatam ją przez kilka minut i nakładam na skórę. Taką „kulką‟ jeżdzę po skórze i w ten sposób usuwam wszystkie, nawet najkrótsze włoski. Gdy masa stwardnieje, wkładam miskę do gorącej wody, a gdy się klei, czekam, aż ostygnie.

Pasta cukrowa bez wody ‒ przepis

Składniki:

  • 1/3 torebki cukru,
  • sok z 2 cytryn,
  • gliceryna.

Sposób przygotowania: wlewam sok do cukru i gotuję w rondelku na małym ogniu, aż zbrązowieje. Zostawiam do przestygnięcia, po czym dodaję łyżeczkę gliceryny z apteki. Gotową pastę wlewam do plastikowego słoika po zużytym kosmetyku lub ewentualnie do miseczki i przechowuję w lodówce. Przed następną depilacją wkładam pojemnik z pastą do kąpieli wodnej i czekam, aż masa ponownie się rozpuści. Taką pastę należy stosować jak wosk.

Próbowałyście kiedyś depilacji pastą cukrową? Jeżeli tak, byłyście zadowolone z efektów? Znacie jakieś inne przepisy na pastę cukrową?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *